Tuesday, December 28, 2010

Kuey Teow Goreng

Hari ni say mau kongsi nak goreng kuey teow goreng se'simple' mungkin plak..resepi ni untuk sebungkus kuey teow yang kecik biasa tu ek..
Bahan-bahan:
3 ulas bawang putih - potong
2 ulas bawang merah - potong
1 bungkus kuey teow
200gram ayam - cincang dadu
2 sudu cili boh
3 sudu kicap manis     )
3 sudu sos cili            )     semua bahan di gaul dlm mangkuk
1 sudu gula                )
2 sudu garam             )
4 sudu minyak masak 
ape- ape sayur and seafood nak masukkan pun boleh

Cara Masak:
1.Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah and bawang putih..
2. Apabila naik bau, masukkan cili boh. Biarkan sehingga pecah minyak
3. Masukkan sos, kicap, gula dan garam yang dah di gaul tadi. Biarkan sehinga mendidih.
4. Masukkan ayam dan tunggu hinggap ayam hampir masak.Kalau ade ape-ape seafood nak tambah boleh masukkan apbila ayam hampir masak k?
5. Masuk kuey teow dan gaul hingga sebati. Masukkan sayur-sayur gak..Kacau and tunggu hingga masak.
6. Siap!!

Monday, December 27, 2010

Nasi Lemak Sambal Ayam

 Ni kali kedua buat nasi lemak pandai-pandai sendiri punya resepi..haha. Masa stay tolong ngemas umah my friend..tido sane so main masak-masak lah kite..ni pun around 6am kot rajen nak masak..sebab tak tidur lagi..pastu teringat pulak dulu ade orang jual nasi lemak buat sambal ayam letak daun kunyit and ayamnye tak goreng dulu..lembut jek..so, mari mencubaaaa!

Nasi Lemak;
Dua pot  beras -dibasuh
1inci halia- hiris halus
2 ulas bawang putih - hirs halus
1/4 bawang besar -hiris jugak
1 cawan santan - pekat sangat k?
1/2 sudu garam

Ni sy masak dalam rice cooker je tau?campur semua dalam periuk kemudia tambah air and sukat macam masak nasi biasa je..jgn lupe tambah sket garam k?kunk nasi tu tawar sgt..tunggu je lah sampai masak

Sambal Ayam Daun Kunyit
300 gram ayam -potong dadu 
1 senduk cili boh
1 helai daun kunyit - cincang halus
1 sudu gula
2 sudu garam
minyak masak

Tumiskan cili boh. Tunggu naik minyak, tambah garam gula secukup rasa kemudian baru masukkan ayam..biar sampai masak..kalo cili tu kering tambah la air sket2..jgn byk sgt tau..nak bg ayam masak je..ayam dah masak masuk daun kunyit and gaul-gaulkan.Siap..nak tambah telur rebus ke timun ke telur mata ke suke hati ye.. :-)

Nasi lemak ni yang lainnye sebab sambal ayam dielah..sy kalo mkn nasi lemak prefer sambal mcm ni..ayam tak goreng dulu..so tak keras sgt..lembut je..then dah kecik2 ayamnye..lagi special bau wangi daun kunyit tu haa..hihi.cubalah k?

Sunday, December 26, 2010

Tom Yam Ayam

Rasenye lame sgt tak update blog ni..even ade few recipe buat and tersimpan dalam draft..ade gak hazab nak upload..kali ni kite masak tom yam ye kawan-kawan..sbb takde sgale seafood, tom yam ayam pun boleh la kan?
Bahan-bahan:
1 biji bawang besar - potong lapan
3 ulas bawang putih - diketuk
3 batang serai - diketuk
5 biji cili padi - di ketuk
7 helai daun limau purut - koyak2kan
1/2 paste tomyam adabi -optional
1 biji air limau nipis - ikut nak masam mane
2 sudu garam
3 sudu minyak masak
300 gram ayam - potong dadu
ape-sayur yang nak dimasukkan
Cara masak:
1. Panaskan minyak kemudian masukkan serai dan tunggu hingga naik bau.
2. Masukkan hirisan buah tomato. Kacau hingga tomato hampir hancur and nampak mcm paste tomato. Masukkan bawang besar dan bawang putih. Tunggu kejap sampai naik bau
3.Lepas dah naik bau, masukkan ayam dan 3 mangkuk air. (sukatan air ikutlah nak kuah banyak mane k?)
4.Dah nampak ayam hampir masak masukkan paste tom yam, daun limau purut dan cili padi.Tak lupe gak perahan air limau. Agak lah nak masam stakat mane. (paste tomyam ni takde pun takpe sbb tumis tomato tu mcm dah paste die  dah..kire mcm tomyam putih)
5. Dah mendidih masukkan sayur dan jugak garam..tapi kalo nak letak carrot ke ape yang lambat empuk tu make sure masukkan itu dulu before sayur lain lain yang cepat layu k?

Selamat Mencuba!