Saya biasanya masak rebung madu je sebab rebung jeruk tu tak makan sgt.. Tapi rasanya both pun boleh masak cara sama kot..hihi
Bahan-bahan:
400g rebung madu
2 sudu ikan bilis )
1 sudu udang kering )
1 inch kunyit hidup )
6 biji cili padi ) dikisar - jgn terlalu hancur
1 biji cili besar )
1 biji bawang besar )
1/2 cawan santan cair )
3 cawan santan
Garam secukup rasa.
Cara Masak:
1. Rebung madu tu memang direbus dulu dengan gula sedikit.. Biar ada rasa manis.. Rebung yang dh siap rebus ni kalo korang makan buat ulam cecah sambal belacan pun yummehh!
2. Kisar semua bahan di atas jgn sampai hancur sgt. Kalo boleh kisar dengan santan yang tak pekat sangat..Ibu santan tu korang simpan untuk masukkn last sekali..so, die takkan pecah minyak.
3. Rbung yang dah di rebus tu die toskn dan masukkan ke dalam periuk bersama-sama bahan kisar, Didihkan.
4. Masukkan santan selebihnye dan perasakan dengan garam. Kalo santan fresh dan pekat, rasa manis tu sure ada.
5. Tunggu sehingga masak and kacau2 supaya santan tak pecah minyak and tak melimpah ruah. :-)
No comments:
Post a Comment