Saturday, September 25, 2010

Popia Gunting

 Menu simple yang boleh banyakkan hidangan time raya..dan boleh jugak buat snacks nak kunyah-kunyah bila tengok tv ke main laptop ke.. ;p

Bahan-bahan:
Kulit popia
Gula Castor
Minyak masak

Cara-cara:
1. Gulung kulit popia kemas-kemas..nak mudah gune lidi sate macam kat bawah ni.Gulungan pun akan kemas sikit.
 
2. Kulit popia yang siap digulung macam kat bawah ni k?
3. Kemudian, gunting kulit popia ni serong-serong dan tajam-tajam macam kat bawah ni..size pulak suke hati anda la nak macam mane kan? Jangan lupe lapik bekas tu dengan kain yang lembap ek..sebab tak nak kulit popia tu kering.
4. Panaskan minyak dan goreng sampai kekuningan seperti gambar di bawah.
5. Biarkan dalam bekas untuk sejat minyak sekejap kemudian gaulkan dengan gula castor.
6. Siap!..Jangan lupa simpan dalam bekas kedap udara k?..

2 comments:

cik ju~wa said...

gula kastor tu kalau tukar guna campuran susu everyday+gula+nestum madu(make sure blend dulu smpai halus) lagi sedap tau..u try la..

cik tirah said...

btul cik ju..sy dh try n sedap.. ade jg yg gaul ngn kelapa kering kn? sy xpnah rs g..anyone?