Thursday, June 24, 2010

Air Asam Kedah

biasenya kalau buat ayam bakar, ayam bakar or ape2 menu bakar2 mesti ada air asam ni..xpun kalo sup2 pun ye jugak..kalo xde macam x kick la!..saya paling suka kalo air asam ayah buat kt masjid mase raya korban..memang syok abesss la...mase dok kt miri tu rajen jugak bakar2 ayam ni..so pe lg..saye rajen2kan diri la buat air asam ni..so, ni sy kongsi k..sori sesgt pic memg xcantek..juz guna kamera fon je kan..Nak buat ni senang jek..tp usually memg kene tumbuk guna lesung batu tu la.baru la masyukkk..hehehe...
Bahan-bahan:
2 Biji cili besar - patah2kan
6 Biji cili padi
1 1/2 Inci Belacan
1 Biji Tomato - Dipotong
1 Biji Bawang Besar Di mayang
2 Pucuk daun kesum- dipotong halus
1 Hiris Limau Nipis 
2 Sudu gula
Garam and Aji seckup rasa

Cara-cara:
1) Mula2 tumbuk cili padi,cili besar dan belacan sehingga lumat. Macam buat sambal belacan
2) Masukkan Bawang gula dan garam. Tumbuk tp jgn smpai lumat..
3)Masukkan tomato. Lenyek2kan
4) Pindahkan kesemua ke dalam mangkuk, TAmbahkan air suam, perah limau nipis dan masukkan daun kesum.
5)Gaul2kan. Siap!

Wednesday, June 23, 2010

Ayam Phad Phet

menu ni saya try mase makan kt kedai tomyam dekat2 ngan uni...cmni,mase kitorg tgh makan tu ade la kwn kitorg dr thailand dtg nk tapau makanan..since org kedai tu pun memg asal selatan thai..so dorg prder la menu ni..saya yg curious terlebih ni cepat2 la tny apekebende la tu kan..mule2 dengar disebut mcm paprik..rupenya slh same sekali..esoknye pg mkan terus order...sedappp!!..ni kisah tahun lepas rasenye..hehe..mase makan sy mesti la mula la agak2 ape yg di letak...so try la masak sendiri..hehe..tp xde la rase sebijik same macm kt kedai tu..makanan thai kan biasenye lagi byk seasoning..sos nampla la ape la..saya kan beginner jekk..hehehe
Bahan-bahan:
1/4 ekor ayam-potong dadu
4 btg serai - 2 potong halus2* + 2 diketuk
1 inci halia*
1 inci kunyit hidup*
4 ulas bawang putih*
1 biji bwg besar*
8 biji cili padi hijau*
6 helai daun limau purut -carik2kan
1 asam keping
minyak untuk menumis
garam gula secukup rase
5 btg kcg pnjang-dipotong

Cara memasak:
1) Kisar semua bahan2 yang bertanda *
2) Panaskan minyak,tumis bahan yg telah di kisar
3) setelah pecah minyak, masukkan ayam dan biarkan sehingga hampir masak.
4) masukkan kcg panjang, serai yg telah diketuk, daun limau dan asam keping
5) Masukkan garam dan gula secukup rase..sedia untuk dihidangkan.

Cili boleh ditambah mengikut cita rase sendiri...boleh juga menggunakan cili besar.