Wednesday, June 23, 2010

Ayam Phad Phet

menu ni saya try mase makan kt kedai tomyam dekat2 ngan uni...cmni,mase kitorg tgh makan tu ade la kwn kitorg dr thailand dtg nk tapau makanan..since org kedai tu pun memg asal selatan thai..so dorg prder la menu ni..saya yg curious terlebih ni cepat2 la tny apekebende la tu kan..mule2 dengar disebut mcm paprik..rupenya slh same sekali..esoknye pg mkan terus order...sedappp!!..ni kisah tahun lepas rasenye..hehe..mase makan sy mesti la mula la agak2 ape yg di letak...so try la masak sendiri..hehe..tp xde la rase sebijik same macm kt kedai tu..makanan thai kan biasenye lagi byk seasoning..sos nampla la ape la..saya kan beginner jekk..hehehe
Bahan-bahan:
1/4 ekor ayam-potong dadu
4 btg serai - 2 potong halus2* + 2 diketuk
1 inci halia*
1 inci kunyit hidup*
4 ulas bawang putih*
1 biji bwg besar*
8 biji cili padi hijau*
6 helai daun limau purut -carik2kan
1 asam keping
minyak untuk menumis
garam gula secukup rase
5 btg kcg pnjang-dipotong

Cara memasak:
1) Kisar semua bahan2 yang bertanda *
2) Panaskan minyak,tumis bahan yg telah di kisar
3) setelah pecah minyak, masukkan ayam dan biarkan sehingga hampir masak.
4) masukkan kcg panjang, serai yg telah diketuk, daun limau dan asam keping
5) Masukkan garam dan gula secukup rase..sedia untuk dihidangkan.

Cili boleh ditambah mengikut cita rase sendiri...boleh juga menggunakan cili besar.

No comments: