biasenya kalau buat ayam bakar, ayam bakar or ape2 menu bakar2 mesti ada air asam ni..xpun kalo sup2 pun ye jugak..kalo xde macam x kick la!..saya paling suka kalo air asam ayah buat kt masjid mase raya korban..memang syok abesss la...mase dok kt miri tu rajen jugak bakar2 ayam ni..so pe lg..saye rajen2kan diri la buat air asam ni..so, ni sy kongsi k..sori sesgt pic memg xcantek..juz guna kamera fon je kan..Nak buat ni senang jek..tp usually memg kene tumbuk guna lesung batu tu la.baru la masyukkk..hehehe...
Bahan-bahan:
2 Biji cili besar - patah2kan
6 Biji cili padi
1 1/2 Inci Belacan
1 Biji Tomato - Dipotong
1 Biji Bawang Besar Di mayang
2 Pucuk daun kesum- dipotong halus
1 Hiris Limau Nipis
2 Sudu gula
Garam and Aji seckup rasa
Cara-cara:
1) Mula2 tumbuk cili padi,cili besar dan belacan sehingga lumat. Macam buat sambal belacan
2) Masukkan Bawang gula dan garam. Tumbuk tp jgn smpai lumat..
3)Masukkan tomato. Lenyek2kan
4) Pindahkan kesemua ke dalam mangkuk, TAmbahkan air suam, perah limau nipis dan masukkan daun kesum.
5)Gaul2kan. Siap!
No comments:
Post a Comment