Saturday, October 29, 2011

Ayam goreng blackpepper

Another simple recipe to share here..i need to settle down with all the draft entry before sharing recipe masak-masak kt miri pulak..heee..tp kat miri ni lagi lah msk sempoii..ade ke tak nk share pun tak tau..asyik msk sup ikan merah, sup tulang, ikan/ayam goreng, spaghetti bolognese n latest one spaghetti goreng..maggi pun ade gak! pastu msk sayur biase2 je...baru ni beli blander..so, lpas ni bley la msk mcm2 sket..haaa, buat rendang gak hari tu mase takde blander...nasib ade lesung batu..hihi..but i love to be in miri kalau nk msak-masak. brg2 msk senang nk dpt n syur sgt-sgt murahhhh!

300gram ayam dipotong dadu
1 sudu blackpepper - dikisar/tumbuk
1 sudu kicap manis- i used cap kipas udang
1 sudu sos tiram
1 sudu kecil garam
5 biji cili padi - dipotong
1 biji bawang besar -  dipotong
minyak untuk menggoreng - tak terlalu byk k?

1. Bersihkan ayam, kemudian perap dengan blackpepper, sos tiram, garam, and kicap. Brapa lama nak perap depend kt korang k? shari sebelum pun boleh.. 10 minit before pun boleh..hihi
2. Panaskn minyak. Masukkan ayam yang telah di perap.
3. Bila ayam masak or garing, masukkn potongan bawang besar dan cili padi.
4. Done!

No comments: