Thursday, March 4, 2010

Asam Pedas Kaki Ayam

Malam ni baru je lepas masak asam pedas kaki ayam...biasenye kaki ayam masak sup je kan??so saje la try wat asam pedas...here, sy nak share resipi wat asam pedas la plak..sesuai jek if tuk kaki ayam ke, ayam  or ikan pari...
Bahan-bahan (hidangan: 5org)
1 kg kaki ayam / 1 ekor ikan pari size sederhana
1 biji tomato - dipotong dadu
1 biji bwg besar - dipotong dadu
8 biji kacand bendi
5 pucuk daun kesum / 2 batang bunge kantan
2 senduk cili boh
1 senduk minyak masak
4 cubit asam jawa - bancuh dgn air
bahan2 ditumbuk atau diblend:
1 sudu lada hitam
1 sudu jintan manis
3 biji bwg putih
1 inci halia
i inci kunyit hidup
2 biji bwg merah

Cara Memasak:
1. Panaskan minyak, stlh minyak panas tumis bahan2 yang telah di tumbuk td.
2. Kacau sehingga naik bau kemudian masukkan pule cili boh. Biarkan sehingga pecah minyak
3. Setelah pecah minyak, msukkan bwg besar dan tomato yang telah dipotong dadu.
4. Gaulkan dan tunggu sehingga pecah minyak semula kemudian masukkan kaki ayam/ ikan pari.
5. Kacau dan tunggu sehingga air ikan/ ayam kering. agak2 dah hampir separuh masak, masukkan air asam jawa dan  daun kesum/bunge kantan
6. Lastly, tgu menggelegak msukkan kcg bendi dan tabur garam secukup rase.
7. Siapppp!

1 comment:

rafshila said...

nak tambah kerabu mangga tak? sedap ni.... bahan2
mangga bfor sure potong halus2
bawang besar potong halus2 gak...
cili padi potong halus2 gak
kerisik.
kacang tanah digoreng dan ditumbuk
udang kering doreng dan ditumbuk
gaul semua nya
garam sket
gula sket
nak sedap perahkan lemon sket
sedap tau sangat2....