Saturday, November 27, 2010

Black Pepper Beef with Oyster Sauce

nama nak english kan?hehe...bukan ape..kalo nama malaynye lagi panjang tak hengat..ni bekal daging mentah mak kasi masa raya korban baru ni..masa study malas nak turun beli..so kita try la menu baru..main campak-campak and cepat tu penting k?Meh saya share nak buat mcm mana..

Bahan-bahan:
300g daging (sy agak-agak je ni) )
3 sudu oyster sauce                   )
2 sudu kicap manis                    ) semua ni gaulkan and perap jap..dlm 30 minutes
1 sudu serbuk black pepper        ) masa perap ni boleh la g buat kerja lain dulu k?hihi
1 sudu kecil garam                    )
1 sudu kecil gula                       )
3 Biji cili padi dipotong ( kalau ade lada capsicum tu lagi best)
1/2 biji bawang besar potong  empat

Cara masak:
1. Panaskan minyak
2. Masukkan daging yang dh diperap..Disebabkan kita dah perap.Daging ni akan jadi cepat empuk. Tak lah lama nak masak kan?
3. Masukkan bwg dah cili apabila daging empuk
4. Siap!

Tips: kalau nak pedas lebihkan serbuk blackpepper and vice versa k?

No comments: