Monday, November 29, 2010

Homemade Fish and Chip

Semalam try new resepi lagi..di sebabkan ade fillet ikan dowry dalam peti tu..so google-google cari r4espi fish and chip..dulu pernah terbaca tapi lupa kat blog mane..tapi kali ni saya refer resepi dr blog  Kak Lizahanum ni..sedap!!menjadi try..meh try jugak oke?memang cut cost..ikan dowry ni sy beli kat tesco masa tu memang less kaw-kaw..satu bungkus RM4.50 camtu and ada dalam lima keping fish fillet kot.. ni respi saya guna tuk  tiga fillet..itupun saya potong lagi jadi 6 ke sembilan keping ntah..tak ingat..heee
Bahan A
Fish fillet ikan dowry
2 sudu serbuk blackpepper           )
1 biji bawang besar                      )
5 biji bawang putih                      )  semua ni blend and perapkan dgn ikan dlm 30 minit
1 kiub pati ayam maggi                )
1 sudu kecil garam (lebih kurang) )
Minyak untuk menggoreng
Bahan B:Sebiji telur -dipukul
10 keping biskut pingpong (di kisar halus)
Cara Masak:
1. Ambil ikan yang telah diperap, celup dlm telur.
2. Salutkan fillet tadi dgn serbuk biskut ping pong
3. Goreng dalam minyak yang panas. Siap!!

Blackpepper gravy tak sempat buat..nanti dh buat saya share oke?

No comments: