Ni kali kedua buat nasi lemak pandai-pandai sendiri punya resepi..haha. Masa stay tolong ngemas umah my friend..tido sane so main masak-masak lah kite..ni pun around 6am kot rajen nak masak..sebab tak tidur lagi..pastu teringat pulak dulu ade orang jual nasi lemak buat sambal ayam letak daun kunyit and ayamnye tak goreng dulu..lembut jek..so, mari mencubaaaa!
Nasi Lemak;
Dua pot beras -dibasuh
1inci halia- hiris halus
2 ulas bawang putih - hirs halus
1/4 bawang besar -hiris jugak
1 cawan santan - pekat sangat k?
1/2 sudu garam
Ni sy masak dalam rice cooker je tau?campur semua dalam periuk kemudia tambah air and sukat macam masak nasi biasa je..jgn lupe tambah sket garam k?kunk nasi tu tawar sgt..tunggu je lah sampai masak
Sambal Ayam Daun Kunyit
300 gram ayam -potong dadu
1 senduk cili boh
1 helai daun kunyit - cincang halus
1 sudu gula
2 sudu garam
minyak masak
Tumiskan cili boh. Tunggu naik minyak, tambah garam gula secukup rasa kemudian baru masukkan ayam..biar sampai masak..kalo cili tu kering tambah la air sket2..jgn byk sgt tau..nak bg ayam masak je..ayam dah masak masuk daun kunyit and gaul-gaulkan.Siap..nak tambah telur rebus ke timun ke telur mata ke suke hati ye.. :-)
Nasi lemak ni yang lainnye sebab sambal ayam dielah..sy kalo mkn nasi lemak prefer sambal mcm ni..ayam tak goreng dulu..so tak keras sgt..lembut je..then dah kecik2 ayamnye..lagi special bau wangi daun kunyit tu haa..hihi.cubalah k?
No comments:
Post a Comment