Tuesday, March 2, 2010

Cili Boh Is A Must In Our Fridge

Entry kali ini sy xde nak shared resepi tp just nak bgtau cmne nak buat cili boh...yelakan, instead of nak beli satu bungkus kecil will cost you RM1.50 and boleh gune skali jek untuk masak, its better kalau kite beli RM2.00 cili kering dan buat sendirikkan??..selalunye if beli cili kering dlm 300gram ni boleh buat cili boh lebih kurang satu balang besar yang bley gune memasak lebih dr 10kali...huhu...

So,sy sememangnye blend banyak2 dan simpan stok cili boh ni dlm fridge..mane tau kes emergency nak masak pape cepat2...memg dh sedia ade kan? kalo kat tmpt blaja ni..slh satu menu emergency sy mestilah ini!!

So, kt bawah ni sy tempekkan mcm mane nak buat cili boh yang biase sy gune dlm sume resepi2 sy contohnye dlm asam pedas, paprik, sambal, bihun goreng and etc..

Bahan2:
300g cili kering -lbh kurang RM2 jek
3 biji bawang besar

Cara-cara:
1. Gunting cili kering kemudian rebuskan. Supaya semua cili kembang dan biji2 cili terasing
2. Kopek bawang - potong enam
3. Cili yang direbus di tapis dan masukkan dlm blender
4. Blend kedua2 bahan. Jgn lupe masuk air gak ye...
5. Simpan didalam bekas dan siap tuk digunekan bile2 mase...hehehe

1 comment:

rafshila said...

dik, nak lg sedap cili yg disimpan tu campur sket ngn halia dan kunyit hidup.. bland skali sumer tu...