Thursday, July 15, 2010

Sambal Ketam

ni menu tengahari tadi..gigih ni terus update..hehe..bukan ape ni first time saye masak ketam...lagi pun kt rumah ni jarang makan ketam...slalu makan kat restoren seafood je..jadi kali ni sy buat ketam berlado..xpun panggil sambal ketam xpun ketam goreng bercili..ape2 je namenye pun xkisah, yang penting sedap kan?

Bahan-bahan:
3 ekor ketam - size sedehana disiang
4 biji bawang merah)
3 biji bawang putih  )
1 inci halia              )   dikisar
1 inci kunyit hidup  )
1 biji bawang besar - di mayang
4 biji cili padi - dipotong
1 batang serai - diketuk
2 sudu gula
2 sudu sos cili
2 sudu sos tiram
minyak untuk menumis
garam secukup rasa
Air

Cara-cara:
1. Panaskan minyak.
2. Tumiskan bahan2 yang dikisar. Biarkan sehingga pecah minyak
3. Masukkan gula, garam dan serai. Jika terlalu kering tambahkan sedikit air
4. Masukkan ketam yang telah dibersihkan, sos tiram dan sos cili. Gaul2 ketam sehingga rata
5. Jgn biarkan ketam terlalu lama. Apabila hampir masak taburkan bwg besar dan jugak cili padi.
6. Sedia untuk di hidang dan di ngap!

No comments: