Friday, December 20, 2013

Gulai Lemak Jantung Pisang


Menu biasa yg dimasak kalo ada jantung pisang ni selalu di buat masak lemak cili padi atau dibuat ulam utk mkn bersama sambal belacan atau sambal tempoyak. Kali ni saya nak share resepi dari mak..mak pun jarang masak mcm ni dah skrg..katenye kalau dulu2 arwah nenek selalu msk cmni..sebab simple and tak byk bahan sgt..yelah, masa dulu susah, mana bahan yg ada keliling rumah je dorang pakai untuk olah menu baru..

Bahan-bahan:
1 biji jantung pisang
3 sudu besa rempah kari ikan - dibancuh dekat sedikit air
2-3 cawan santan
Segenggam ikan bilis
3 asam keping
3 biji bawang putih - dihiris
5 biji bawang merah - dihiris
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara Masak:
1. Jantung pisang di potong seperti gambar di atas.
2. Rebus jantung pisang dengan asam keping. Selain digunakn untuk menambah rasa masam, asam keping kurangkn getah jantung pisang dr melekat di periuk. ini tips!hee
3. Apabila jantung pisang empuk, keringkan air.
4. Dalam periuk lain, tumis bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau.
5. Kemudian tumis rempah kari sehingga pecah minyak.
6. Masukkan ikan bilis yg telah dibasuh. Gaul seketika sebelum masukkan jantung pisang.
7. Langkah terakhir, masukkan santan dan biar mendidih. Masukkn garam secukup rasa.
8. Pastikan api tidak terlalu kuat dan kacau santan supaya santan tidak pecah minyak.

No comments: