Friday, December 20, 2013

Sambal Tumis Bilis untuk Nasi Lemak

Saya biasanya pilih untuk masak sambal yang berbeza bergantung nasi lemak yang mcm mana sy nak msk..kalo nasi lemak asli dari resepi mak biasanya memang masak sambal bilis dan mkn bersama telur rebus atau ikan masin. Mak saya lebih suke nasi yang hanya di masak dengan santan, garam dan daun pandan. Tak ditambah dengan segala bawang, halba atau serai. Nak lagi kaw panas2 terus dibalut dengan daun pisang..hehe..Nanti saya kongsi sambal ayam daun kunyit dan sambal sotong kering yang saya masak utk dimakan bersama nasi lemak beras basmathi lak k?

Bahan-bahan:
1 cawan ikan bilis - goreng 2/3 ikan bilis. 1/3 ditumbuk kasar
15-20 biji cili kering - digunting dan di rebus*                    
1 biji bawang besar - boleh tambah kalo nak kuah banyak *
5 biji bawang merah*                                                          
3 biji bawang putih*
1 biji bawang besar - dipotong bulat2                                                          
2 sudu gula
Garam secukup rasa
Sedikit air asam jawa
1/2 cawan minyak - boleh guna minyak lpas goreng ikan bilis tadi
*Bahan-bahan dikisar bersama

Cara Masak:
1. Panaskan minyak masak, tumis sambal yg telah dikisar hingga betul2 pecah minyak. Boleh tambah air panas dan biarkn kering sekali lagi jika lambat pecah minyak.Tips nk dptkn sambal yg sedap, kena letak minyak lebih.Tapi tak sihat sgt la..haha
2. Setelah cili boh pecah minyak, msukkan ikan bilis yang telah di tumbuk tadi dan masak sehingga garing.
3. Masukkan garam, gula, air asam jawa secukup rasa.
4. Biarkan seketika, masukkan bwang besar yang dihiris dan ikan bilis yang telah digoreng rangup.
5. Matikan api setlh digaul dlm 5 minit. Jgn terlalu lama untuk mengelak ikan bilis yg di goreng lembik dan xrangup.

No comments: