Sunday, August 22, 2010

Sambal Tumis Cencaru

Bahan-bahan:
3 ekor cencaru bersize sederhana - disiang dan dipotong
3 senduk cili boh
1 biji bawang besar - dipotong bulat
1/3 cawan air asam jawa
kunyit
gula
garam
Minyak masak

Cara memasak:
1. Gaulkan ikan dengan kunyit dan garam, goreng sehingga masak. Jangan sampai terlalu garing
2. Panaskan minyak dan tumis cili boh sehingga garing, naik bau dan pecah minyak
3. Masukkan air asam jawa, gula dan garam
4. Masukkan ikan cencaru yang telah digoreng dan bawang besar
5. Tambahkan air desikit jika terllau kering dan biarkan sehingga pecah minyak sekali lagi
6. Siap!

2 comments:

azmi hayat said...

meleleh ayaq liuq habaq hg!

.::fIsYa::. said...

haish!seb baik tgk time pagi2..bukan tgh pose!