Wednesday, January 12, 2011

Ayam Percik (sesuai untuk bbq)

Sebenarnya dah banyak kali dah saya perap ayam untuk bbq tapi tak pernah sempat nak ambik gambar bagai..first time buat masa kat miri, sbb nak berbbq ramai-ramai kat rumah..lepas tu buat untuk family day department..kat utp pun berbbq kt sg inilah jugak resepinye..then, balik rumah, ayah ngan mak lak nak rasa..so, try la bg dorang rase lak..masuk ni dah kali kedua lah ayah request tlg marinatekan ayam tuk mkn-mkn ngah kengkawan die..now, nak share kat sini lak sbb my sis pun ade mintak resepi ni..
Ni resepi untuk dua ekor ayam ye..kalo nak kurang ke lebih ke..pandai-pandai la gandakan k..then, kalo suke manis sket ke pedas sket ke..adjust2 la ek..bley je rasa sket masa nak marinate tu nak make sure cukup rasa ke tak
Bahan-bahan:
2 ekor ayam (kali ni panggang sekor-sekor jek..tak potong..nak potong kecil2 pun ok)
6 batang serai  -hiris halus
2 biji bawang besar
8 biji bawang putih
3 inci halia
6 sudu serbuk cili
2 sudu serbuk kunyit
3 sudu serbuk jintan putih
3 sudu serbuk jintan manis
6 sudu gula
3 sudu kecil garam
Cara masak:
1. Potong sume bahan-bahan kat ats kemudian kisar sampai halus. Kalau boleh asing satu-satu masa nak kisar. Kirenye, kisar bahan satu per satu.
2. Masuk satu persatu and gaulkan dgn ayam. Make sure gaul rata k?
3.Perap paling kurang 1 jam. Lagi lama lagi sedap sbb bahan perapan tu dah meresap masuk dlm ayam. If nak bbq esok, eloknye malam tu dh marinate..
4. Since saya tak pernah lagi bakar kat dlm oven..tak taulah nk describe cmne..yang penting bakar/panggang sampai masak k?hehehhe..
5. If ade extra bley je percik-percik kuah marinate tu ngan minyak masak masa tgh panggang ayam..

No comments: