Monday, January 10, 2011

Kari ayam (Kerisik Version)

Selalunya saya makan kari ayam, ade dua jeniskan?satu yang kuah cair sket macam kari ikan..satu kari yang pekat sket..letak kerisik..yang letak kerisik ni selalu kari ayam dan daging je..itu yang saya tau lah..and kari versi ni sedap gak makan dengan lemang/ketupat or pulut kuning..
Bahan-bahan:
5 ketul ayam
1 bungkus rempah kari ayam
4 sudu kerisik
3 biji ubi kentang- dipotong
3 ulas bawang puting -potong
3 ulang bawah merah - potong
daun kari
2 cawan santan
5 sudu minyak masak
2 sudu kecil garam -lebih kurang
1. First skali gaulkan ayam dengan kerisik. Kalau pekat sangat tambah la air panas sedikit ye.
2. Panaskan minyak, kemudian tumis daun kari, bwg merah dan bawang putih sehingga naik bau / bawang agak garing.
3. Masukkan ayam yang telah digaul dgn rempah kari dan kerisik tadi. Tunggu sehingga pecah minyak
4. Masukkan garam
5. Masukkan santan dan ubi kentang
6. Biarkan mendidih dan tunggu ubi kentang empuk. Kacau kejap2 ek to make sure santan tu tak pecah minyak..nanti tak berlemak and tak sedap..
7. Siap!!

Ini sebenarnya belajar dari my mom lah..orang lain punya stail tak sure jugak.Kari ayam dgn kari ikan memang lain sketlah..kari ikan ade letak extra sket bahan and tumis rempahnye pun lain sket.Ikan lagi cepat masakkan. Kalau nak buat kari daging sama je.Lagi satu, if nak buat untuk makan dengan lemang ke pulut ke, guna santa yang pekat k? :-)

No comments: