Tuesday, January 18, 2011

Sambal ikan bulu ayam

Sebenarnya saya pun tak tau betul ke tak name ikan kering ni..haha.hentam je lah kan?mula-mula makan masak macam ni my sis yang sulung tu yang buat...sedap!biaselah kan..ikan ni kalo goreng biase tu bukannye ade rase ape..so, meh kite try resepi ni k? Selalu masak ikan ni jek..tapi kali ni saje je tambah kentang..sedap gak!

Bahan-bahan:
2 biji ubi kentang - di potong
1/2 packet ikan kering bulu ayam - agak2 la ek
5 biji cili besar        )
1 1/2 inci belacan   )  di kisar dgn sedikit air
1 sudu kecil garam )
2 sudu besar gula
minyak masak untuk menumis
Cara masak:
1. Goreng kentang sampai kekuningan - ketepikan
2. Goreng ikan bulu ayam sehingga garing - ketepikan
3. Panaskan minyak dan tumis cili yang dikisar tadi. Sebenarnye cili kisar ni macam buat sambal belacan k?.. Kalo ade sambal belacan lebih pun boleh gune gak.
4. Masukkan gula dan garam. Sambal ni manis sedikit. Garam tak perlu banyak sangat. Cukup-cukup rasa je
5. Gaulkan kentang dan ikan kering ke dalam sambal. Tutup api dan siap!!

Sambal ni kalau makan dengan nasi lemak pun sedap. Masa kecik-kecik, my mom suke masak nasi lemak kemudian tumis jek sambal belacan dgn gula. Makan nasi lemak ngan sambal belacan tumis and ikan kering..sedapppp!!try la k?
Ni lah ikan bulu ayam yang saya ckp tu..haha..tak taulah korang panggil ape kan?

1 comment:

laila tony said...

kat mana nak beli ikan masin bulu ayam macam ni ek???dulu pengasuh anak pegi perak beli kat sana...sedap..skrg x tahu nak crik mana..hhuhuh