Baru ni share kari ayam, so kali ni kite try buat kari ikan lak ek?senang je..lebih kurang same cume yang beza ade letak air asam jawa, rempah tak gaul dgan ikan and letak halba campur mase nak tumis..kalo tak tau halba campur tu macam mane google k?hihi..ape yang penting nak masak kari ni, rempah die kene make sure btol-btol masak...means, memang kena tunggu pecah minyak..same la masak sambal pun..kalo tak masak kunk ade plak yang sakit perut.. :-)
Bahan-bahan yang di perlukan:
4 slice ikan tenggiri
1 bungkus rempah kari ikan - dibancuh dgn sedikit air
daun kari
3 ulas bawang merah -hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1 sudu kecil halba campur
5 biji kacang bendi - potong sket kat hujung atas and bawah k?
2 cawan santan
3 sudu kecil garam
2 sudu air asam jawa
Minyak untuk menumis
Cara masak:
1. Panaskan minyak kemudian tumis bwg putih, bwg merah, daun kari dan hal ba campur
2. Setelah naik bau, masukkan rempah yg dah dibancuh dgn air. Tunggu sehingga rempah pecah minyak
3. Masukkan air asam jawa dan garam dan ikan. Biarkan sekejap spy air ikan kering dan ikan separuh masak.
4. Masukkan santan dan kacang bendi. Biarkan sehingga mendidih. Kacau supaya santan tak pecah minyak.
5. Done!
Ni menu lunch beberapa hari lepas..memang terangkat lah kalau makan kari ade sambala belacan ngan ketam goreng..hihi..
No comments:
Post a Comment